krystaly vodního kefíruVíce o Tibi


Tibi je známou variantou klasického kefíru. Je to osvěžující šumivý nápoj, často označovaný jako Kefír d'acqua, Japonské krystaly nebo vodní kefír.

Nápoj je obvykle připravován se specifickou variantou kefírové kultury, často označované jako cukrová kefírová zrna. Tato zrna jsou kultivovaná v 5 až 10% cukrového roztoku s řízky přidaného citronu. Některé recepty obsahují přidání sušeného ovoce jako fík, meruňka nebo rozinky, které dále zlepši chuť výživnou hodnotu. Krystalky vodního kefíru jsou malé průhledné klihovité konzistence, které se skládají z polysacharidů [dextrany] s řetězem vytvořených z glukózy (cukru hroznového). Dextrany jsou vyprodukované díky symbióze mezi bakteriemi mléčné kyseliny a kvasinkami obsaženými v matrici. Kefír d'acqua byl možná původně kultivovaný ze zrn tradičního kefíru z Kavkazu, ale toto zůstává sporné. Jestli toto byl ten případ, pak ta pozdější zrna se možná adaptovala a vyvinula se po mnoha letech v kulturu vodní/cukrovou. Zrna vodního kefíru mají jedinečnou strukturu a barvu, jsou průhledná a křehká a lze je snadno rozlomit na části. Na rozdíl od tradiční kultury mléčného kefíru z Kavkazu.

Typické mikroorganismy izolované z kefírového zrna a nápoje
Lactobacill Streptococci/lactococci Kvasinky
Lb. alactosus
Lb. brevis
Lb. casei subsp. casei
Lb. casei subsp. pseudoplantarum
Lb. casei subsp. rhamnosus
Lb. casei subsp. tolerans
Lb. coryneformis subsp. torquens
Lb. fructosus
Lb. hilgardii
Lb. homohiochi
Lb. plantarum
Lb. pseudoplantarum
Lb. yamanashiensis
Streptococcus cremeris
Str. faecalis
Str. lactis
Leuconostoc mesenteroides
Pediococcus damnosus
Saccharomyces cerevisiae
S. florentinus
S. pretoriensis
Candida valida
C. lambica
Kloeckera apiculata
Hansenula yalbensis