Vodni Kefir - kvasný procesPříprava Kefíru d'acqua

Proslulý vodní kefír byl zde již poměrně dlouho. Dnes je tento šumivý nápoj připravován v mnoha domácnostech světa. Recept pro výrobu Kefír d'acqua může se lišit mezi různými domácnostmi. Ačkoli tento osvěžující nápoj je obvykle kultivovaný s roztokem vody, citronu a 3 až 10% roztokem cukru, je zcela běžné přidat několik sušených plodů jako fíky, sušené švestky nebo meruňky. Někdo také přidává celý rozkrojený citron nebo vymačkanou citrónovou šťávu. To jen ukazuje jak mnohostranně je možné tento nápoj připravit.

Tradiční vodní kefír je kultivovaný z průsvitných kefírového zrn, která jsou matná s pevnou strukturou v porovnání s tradičním mléčným kefírovým zrnem z Kavkazu. V závislosti na typu a množstvích přidaného cukru není neobvyklé když nápoj obsahuje 2 - 3 % alkoholu po 48 hodinách kvašení.

Přísady a nástroje

  • 3 litrová sklenice
  • cedník [raději nekov ale není rozhodující]
  • 1/2 až jeden menší hrnek krystalků vodního kefíru
  • 2 přirozeně sušené fíky/sušené švestky nebo 2 lžíce hrozinek nebo nějaké směsi
  • 1 citron
  • 6 - 9 lžic cukru [bílý nebo žlutý surový cukr]
  • pitná voda
  • 1 lžíce jedné z následujicich surovin:
    celého kmínu, anýzu, semene fenyklu nebo listy čerstvé máty [volitelné přísady, vytváří hezkou chuť a pomáhajíí zažívání]
     

Postup

  • Naplňte sklenici vodou (jestliže použijete sklenici s hermetickým uzávěrem, naplňte ji jen do 2/3
    Toto je velmi důležité protože CO2 plyny přirozeně produkované během procesu fermentace vytvoří v uzavřené sklenici vysoký tlak který by mohl sklenici roztrhnout].
  • rozpusťte cukr a přidejte šťávu z citrónu se zbytkem citronové kůry. Eventuálně můžete jednoduše přidat rozpůlený citron. [ Před použitím citronu s kůrou se přesvedčte zda plody nebyly voskované nebo ošetřeny chemikáliemi proti škůdcům nebo fungicidy]
  • přidejte sušené plody a kefírová zrna
  • Upevněte těsné víčko na sklenici a nechte obsah kvasit po dva až tři dny v pokojové teplotě
  • Po této době zceďte perlivý Kefír d'acqua a nechte vychladit.
  • Nápoj je připravený pro spotřebu

Stejný postup opakuje pro přípravu dalších dávek .


překlad & m.fi.   zdroj: Dom's Kefir 




Příprava dle článku z knihy Petra Karla Nečase: "Civilizační choroby,výživa a my"
  • 9 polévkových lžic krystalů Tibi,
  • 15 až 21 dkg běžného krystalového cukru,
  • 3 kusy sušeného ovoce, nebo asi 20 ks rozinek,
  • tři 1 citónu, kůru citrónu dobře umyjeme, citrón se vymačká až je nápoj hotový.
  • Ideální pro výrobu je třílitrová sklenice od okurek, nápoj občas zamíchat !

Stáčení nápoje, což je cezení do skleněné nádoby nebo PET lahve, ve které nápoj uschováme do lednice, závisí na naší potřebě:

    • nápoj po 24 hodinách působí mírně projímavě,
    • nápoj po 48 hodinách normalizuje a je hotov pro běžné užívání,
    • třídenní nápoj a starší spíše staví.

Po stočení krystalky dobře propláchneme studenou vodou a postup opakujeme. Vyzískaný přírustek krystalů použijeme buď pro rozšíření naší výroby, nebo je uložíme ve sladké vodě v lednici.